27 Mayıs 2024, Pazartesi 09:18:41

Freelance pilotluk tartışmaları gündemde

Havacılık sektörü dünya genelinde büyük değişimlerle karşı karşıya kalırken, freelance pilotluk Türkiye'de de gündem maddeleri arasına girdi.
  • Genel Havacılıkta hostesler zaten freelance, hep ne kadar az para verirsek kar derdindeler, brokerlar zaten iyi kazaniyor, olmaz uçuşlara ses çıkartınca kaptanları kovabilseler kovacaklarda işte, eğitimler zaten kağıt üstünde, aman kaptanım iyi paraya sattık bu uçuşu, uçalım, Duty ne olacak, uyduralım kaptanım, söylemler hep sistemin açığını aramaya yönelik, safety yerlerde, SHGM biraz kulak verse bu sektörel söylemlere zaten işin ucu alır gider. Özel jette 5 kişiyiz herkes herkesi tanır :) SHGM hepsinin röntgenini çekmiş, kimin ne olduğunun farkında, sessizliği bu sebeble...
  • Bu freelance çalışalım. Her şirketin SOP u farklı bir dünya eğitimi var. Şirketler dışarıdan gelen 20 yıllık tecrübeli kaptana bile sol koltuğu çat diye vermiyor, bir süre sağ koltukta oryante ediyor, bir dünya kontrol uçuşuna sokuyor. Sonra kaptan yapıyor, 500-1000 saat tecrübeli F/O ile uçurup Başarılıysa sorumlu kaptanlığı veriyor.
  • Zaten freelance calisiyoruz, is degil borclar hukukuna tabiiyiz. Kim parayi verirse lisansini ona kiralayan, kidem tazminati vs. sosyal guvencesi olmayan bir meslek yapiyoruz. Dernek reisi iki tane pilota sorsaymis ogrenirdi.
  • Dünya da pilotluk işkanunu ile korunan bir meslek. Türkiyede ise borçlar hukuku ile sömürülüyor.bu uygulama daha da vahim sonuçlar doğurur.
  • Bizim ülkede bu iş yürümez. Yabancıların gelip ucmasi bizim onların ülkesinde ucamamiz gibi konuları es gectim. Bizde iş başkasına gitmesin diye fiyat kıran kaptanlar olur. Tecrube edinmek için ise yeni folar zaten ne iş olsa yaparım abi kafasindalar. 20 milyon dolara jet alan adam ekibine de düzenli maas odeyiversin bi zahmet. Pilot olarak desteklemiyorum.
  • Mevcut havacılık çalışanlarının özlük haklarını koruyan bir kanun yokken, bu kanunun çıkmaması patronların ve şirketlerin işine acayip sekilde yarıyorken, ülkedeki genel uygulamalada hukuksuz bir yaklaşım mevcut iken hangi kanunla bu pilotların hakkını kouyacaksınız, gerçek dısı.
  • Bu kadar ciddi bir iş böyle freelance yapılırmı yapmayın allah aşkına evden yada laptopla kahve dünyasından çalışılsın hem orası daha ucuz. Bir kahve sonuçta 60₺ bunuda hesaplamanız gerekir.
  • Sabah asansöre bindim, pegasus'un bir kadin pilotu vardi gunaydin dedim son derece kibar şekilde, cevap vermeye tenezzül bile etmedi. Diğer katlarda durduk başka insanlarda günaydın dedi onlara dahi cevap vermeye tenezzül etmedi. Anladımki kendisi sadece pilot olabilmiş(!) Dünyada sıradan bir meslek kolu bizde ise pilotluk bu gibilerce yapılan instagram ego balonu. Womanpilot vardı o gelir birazdan yazmaya

Havacılık sektörü dünya genelinde büyük değişimlerle karşı karşıya kalırken, freelance pilotluk Türkiye'de de gündem maddeleri arasına girdi. Hava Taksi İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilgül, freelance pilotluk uygulamalarının Türkiye'de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Hava Taksi İşletmeleri Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada Zafer Yeşilgül, Avrupa Komisyonu tarafından 2017-2018 yıllarında başlatılan kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarına değinerek, Avrupa’da her 5 pilottan 1’inden fazlasının frelance pilot olarak istihdam edildiğini belirtti. Yeşilgül; “'Ricardo Enerji ve Çevre' danışmanlık şirketi tarafından yürütülen bu araştırma, yaklaşık 6000 pilot ve 2200 kabin ekibi ile yapılan anketler ve vaka çalışmaları sonucu ortaya çıktı.” dedi.

Avrupa’daki pilotların yüzde 9'unun serbest meslek sahibi olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun düşük maliyetli taşıyıcılar için çalıştığını ifade eden Yeşilgül, Türkiye'de de freelance pilotluk uygulamalarının hızla yaygınlaşması gerektiğini ve bu uygulamanın hava taksi işletmeleri ve charter firmaları için büyük esneklik sağlayacağına dikkat çekti.

Freelance pilotluk uygulamanın özellikle yoğun sezonlarda ve özel uçuş taleplerinde işletmelere önemli avantajlar sunacağını kaydeden Yeşilgül, "Buna karşın freelance pilotların sosyal ve çalışma koşullarının korunması, yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi ve sektörde adil rekabetin sağlanması gerekiyor" dedi.

Genç pilotlar için freelance çalışmanın kariyerlerini geliştirme fırsatı sunduğunu ancak bu durumun suistimal edilmemesi gerektiğini belirten Yeşilgül, şöyle devam etti:

"Genç pilotların haklarının korunması ve onlara adil çalışma koşullarının sağlanması büyük önem taşıyor. Hava Taksi İşletmeleri Derneği olarak, Türkiye’de freelance pilotluğun başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için Avrupa’daki örneklerden ders alınması gerekiyor.Bu süreçte pilotların sosyal ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır."

Yeşilgül, Hava Taksi İşletmeleri Derneği’nin, Türkiye'de freelance pilotluk uygulamalarının yaygınlaşmasını desteklediğini vurguladı ve “Bu modelin sürdürülebilir ve adil bir şekilde uygulanabilmesi için sektör paydaşlarına önemli sorumluluklar düşmektedir” dedi.

Freelance pilotluk tartışmaları gündemde

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Taze F/O ~ 2 ay önce
Genel Havacılıkta hostesler zaten freelance, hep ne kadar az para verirsek kar derdindeler, brokerlar zaten iyi kazaniyor, olmaz uçuşlara ses çıkartınca kaptanları kovabilseler kovacaklarda işte, eğitimler zaten kağıt üstünde, aman kaptanım iyi paraya sattık bu uçuşu, uçalım, Duty ne olacak, uyduralım kaptanım, söylemler hep sistemin açığını aramaya yönelik, safety yerlerde, SHGM biraz kulak verse bu sektörel söylemlere zaten işin ucu alır gider. Özel jette 5 kişiyiz herkes herkesi tanır :) SHGM hepsinin röntgenini çekmiş, kimin ne olduğunun farkında, sessizliği bu sebeble...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kebapçı mı ~ 2 ay önce
Bu freelance çalışalım. Her şirketin SOP u farklı bir dünya eğitimi var. Şirketler dışarıdan gelen 20 yıllık tecrübeli kaptana bile sol koltuğu çat diye vermiyor, bir süre sağ koltukta oryante ediyor, bir dünya kontrol uçuşuna sokuyor. Sonra kaptan yapıyor, 500-1000 saat tecrübeli F/O ile uçurup Başarılıysa sorumlu kaptanlığı veriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 2 ay önce
Zaten freelance calisiyoruz, is degil borclar hukukuna tabiiyiz. Kim parayi verirse lisansini ona kiralayan, kidem tazminati vs. sosyal guvencesi olmayan bir meslek yapiyoruz. Dernek reisi iki tane pilota sorsaymis ogrenirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İş kanunu ~ 2 ay önce
Dünya da pilotluk işkanunu ile korunan bir meslek. Türkiyede ise borçlar hukuku ile sömürülüyor.bu uygulama daha da vahim sonuçlar doğurur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuzsuz Pilot ~ 2 ay önce
Bizim ülkede bu iş yürümez. Yabancıların gelip ucmasi bizim onların ülkesinde ucamamiz gibi konuları es gectim. Bizde iş başkasına gitmesin diye fiyat kıran kaptanlar olur. Tecrube edinmek için ise yeni folar zaten ne iş olsa yaparım abi kafasindalar. 20 milyon dolara jet alan adam ekibine de düzenli maas odeyiversin bi zahmet. Pilot olarak desteklemiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HUKUKİ ALTYAPI ~ 2 ay önce
Mevcut havacılık çalışanlarının özlük haklarını koruyan bir kanun yokken, bu kanunun çıkmaması patronların ve şirketlerin işine acayip sekilde yarıyorken, ülkedeki genel uygulamalada hukuksuz bir yaklaşım mevcut iken hangi kanunla bu pilotların hakkını kouyacaksınız, gerçek dısı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cessna piotluğumu bu ~ 2 ay önce
Bu kadar ciddi bir iş böyle freelance yapılırmı yapmayın allah aşkına evden yada laptopla kahve dünyasından çalışılsın hem orası daha ucuz. Bir kahve sonuçta 60₺ bunuda hesaplamanız gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali Veli ~ 2 ay önce
Sabah asansöre bindim, pegasus'un bir kadin pilotu vardi gunaydin dedim son derece kibar şekilde, cevap vermeye tenezzül bile etmedi. Diğer katlarda durduk başka insanlarda günaydın dedi onlara dahi cevap vermeye tenezzül etmedi. Anladımki kendisi sadece pilot olabilmiş(!) Dünyada sıradan bir meslek kolu bizde ise pilotluk bu gibilerce yapılan instagram ego balonu. Womanpilot vardı o gelir birazdan yazmaya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 2 ay önce
Rahatladın mı ?
themanpilot ~ 2 ay önce
konunun cinsiyetle alakasını çözemedim; haber başlığıyla alakasına dair de ufacık bir bağlantı kuramadım. Selam almamak, selam verdim cevap gelmedi diyerek arkadan sallamak kadar gereksiz davranış. Kimseye hesap vermek zorunda değil, selam vermek zorunda da değilsin bunlar hep iyi niyet çerçeveli işlerdir karşılık aranmaz.
350 f/o ~ 2 ay önce
Söylediğinin doğru olduğunu sanmıyorum ama farz edelim ki öyle 1. Bunun haberler alakası yok, 2. kadının belki bir sorunu vardı herkes her zaman modunda olmuyor maalesef. 3. Her pilotu bunun gibi sanman içindeki pilot nefretinin bir dışa vurumu. Havalimanındaki temizlik görevlisinden tut uçakta bavul taşıyan görevlilere, pasaport memuruna kadar hepsine günaydın kolay gelsin derim. Cevap alsam da almasam da sorun değil bu benim karakterimle ilgili bir konu.
Psiko analiz ~ 2 ay önce
Bu davranış biçimi onun pilot olması ile ilgili değil kişiliği ile ilgili bir durum.Bu zat hangi mesleği yaparsa yapsın büyük olasılıkla bu gayrı medeni davranışı sergileyecektir.
?!?! ~ 2 ay önce
Haberle ne alakası var ?!?!
Konu ~ 2 ay önce
Konu ile alakasını kuramadık. Asansöre binmezsek freelance pilotluğa faydası olur mu?
Ali Veliye ~ 2 ay önce
Bir meslek dalından herkes haklı nefret eder mi, ama ülkenin genel hali öyle Türkiye de bir bayana günaydın dersen sonucunda yarını ifaden de alınabilir. :))
Hadi ordan ~ 2 ay önce
Sacma sapan konusma; derdin varsa direk kadinla konussaydin; yapilan Tutk kadinlarinin genel tavri; bu kadar tacizcinin oldugu ulkede yaptigida dogru!!!!!
Womenpilot ~ 2 ay önce
Yaşasın feminizm!
Kadin neden ~ 2 ay önce
Kadin neden sana selam versin?
Akademisyen Ahmet ~ 2 ay önce
Lise mezunu pilot alımları devam ediyor mesleğin dibe vurduğu, vasat dil bile bilmeyen insanların alındığı, alımların neye göre yapıldığı elemelerde geri bildirim bile yapılmadığı bir dönemdeyiz. Kimse burnundan kıl aldırmıyor. Kalife insan kaynağı gitgide azalırken ne yazık ki değerli kalifiye kadrolarımızı da yurtdışına kaptırmaya devam ediyoruz.
yalnız ~ 2 ay önce
yabancı olmasın
Ya da ~ 2 ay önce
Sadece pilot olabiliyormuş onu olmuş:))
Heyhat ~ 2 ay önce
Hangi kadın Türkiyede selam alsın da görsün ne malla karşılaşacağını nereden bilir
No ~ 2 ay önce
Kişisel bir durum. Mesleği yada bir cinsiyet grubunu kapsamaz.
Veli Ali ~ 2 ay önce
Acaba size günaydın dese o zaman şaşırmadan blr meslek kolu olmayacak mıydı ? Sizin sıradan dediğiniz o meslek kolunu icra edenler yılda 1,5 milyon dolara yakın para kazanıyorlar. Üstüne üstlük bir de dünyayı geziyorlar. Sizin esas derdiniz bu mu acaba?
Balıkçılkuş ~ 2 ay önce
Türkiye' deki en balon meslek kardeşim, uçmaktan kendini geliştirmeye zamanı kalmıyor bu mesleğin insanları, ultra asosyel egoist bir tarafa sürükleniyorlar bu arada Thy pilotu olsaydı burada günaydınları ben derim de diyebilirdi yine iyi yırtmışsın :)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000