21 Ocak 2010, Perşembe 10:34:04

JAL'ın iflası piyasaları etkiledi!

Japonya Havayolları'nın (JAL) iflasının petrol piyasasını nasıl etkileyeceği üzerinde duran New York ve Londra'daki işlemciler son günlerdeki satışın JAL'in petrol 'hedge'leriyle bağlantılı olduğunu düşünüyor.

JAL'in önceki gün iflas başvurusunda bulunmasının ardından dün şubat teslimi Amerikan ham petrolünün varili 80 doların altına indi ve öğle saatlerinde 79 dolar civarından işlem gördü.

440 milyon $'lık kontratı etkiledi

Tokyo merkezli havayolu şirketi, maliyetlerinde olası zararlara karşı önlem almak için çoğunlukla petrol türev araçlarını kullanıyordu. Şirketin iflas etmesinin, söz konusu 'hedge'lerin çözülmesini tetikleyebileceği belirtiliyor. Normal şartlarda, iflas başvurusu 'hedge'lerin erken sona ermesine yol açıyor. Bununla birlikte Japon hükümeti, JAL'in bütün ticari yükümlülüklerinin arkasında durmaya söz vermişti.

Tokyo'daki sektör yetkililerinin görüşlerine yer veren Reuters'ın haberlerine göre, 440 milyon dolarlık vadeli kontratların iflastan etkilendi ve bu durum daha çok Brent piyasasında gerçekleşti. Genel olarak petrol piyasası geçen hafta, yüksek stok düzeyleri, Amerika ve Avrupa'da zayıf talep ve Amerikan Dolan'nın değer kazanması nedeniyle baskı altında. 16.5 milyar dolar borcu olan JAL, önceki gün iflas başvurusunda bulunmuştu. JAL, Japonya'nın en büyük altıncı şirket iflası olarak kayıtlara geçti.

JAL'ın iflası piyasaları etkiledi!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000